Jak ułożyć zdrowe menu?

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że warzywa i owoce w diecie codziennej powinny stanowić bardzo ważną część.
Warto komponować je w taki sposób, aby warzywa były istotnym składnikiem każdego posiłku, ale również posiadały one walory smakowe.
Organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać niektórych witamin, składników mineralnych czy substancji odżywczych.
O porcji warzyw i owoców warto także pamiętać przy śniadaniu, ponieważ jest to właśnie posiłek za najważniejszy w ciągu dnia.
W związku z tym, że owoce i warzywa stanowią podstawę zbilansowanej diety, ale także bogate źródło witamin i substancji mineralnych, należy spożywać je do każdego posiłku, czy po prostu jako przekąskę i pamiętać o nich bez względu na porę roku.
Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców ma również istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowej masy ciała.
Warzywa i owoce mogą odegrać również istotną rolę w samej profilaktyce chorób układu krwionośnego, nowotworów, Alzheimera, Parkinsona, czy nawet depresji.
Kluczowy jest tutaj nawyk sięgania po warzywa i owoce oraz komponowanie swojej diety opartej na zróżnicowanych produktach.

 

Możesz również polubić…